27 Nisan 2012 Cuma

Fenerbahçe, UEFA, TFF, CAS, Etik Kurul raporu 5’geni


Hani bir ateş topu düşünün, bu beşgen arasında paslaşma oluyor, ama ateşten topu kimse tutmuyor, herkes diğerine pas atıyor..

Velhasıl bu paslaşmanın ilk işaretleri bir gün önce (25 Nisan 2012) verildi. Fenerbahçe 2. Başkanı Nihat Özdemir başta olmak üzere İstinye’deki TFF binasına gelen-giden trafiği bir anda arttı. Kokusu da bugün (26 Nisan 2012) çıktı..

Sabahtan Fenerbahçe, UEFA ve TFF aleyhine CAS’da açtığı 45 milyon Euro’luk tazminat davasından feragat etti yani çekildi.

Neden?

Bence çıkan TFF/Etik Kurulu Raporu bir gün önce okundu ve Fenerbahçe için daha uygun bulundu.

Sonra ne oldu?

Akşama doğru TFF resmi sitesinde Etik Kurulu açıklaması yayınlandı.

Ne diyor, Etik Kurulu açıklamasında?

Özetle şunu diyor:

Kurulumuz, yaptığı inceleme ve değerlendirmeler sonunda, müsabakalardaki eylemler bakımından ilgili bazı kişiler hakkında, "şike", "şike teşebbüsü", "teşvik primi" veya "teşvik primine teşebbüs" şüphesinin mevcut olup olmadığı ve bu kişilerin eylem ve davranışlarının kulüplere izafesinin mümkün olup olmadığı bakımından kanaate ulaşmıştır; bazı müsabakalar bakımından ya da olaylarda adı geçen kişiler açısından ise "kanaat oluşturmaya yetecek kanıt bulunmadığı" şeklinde görüş bildirmiştir..

Ha ne anlıyoruz? Bir kanaate ulaşılmıştır.

Neyde?

"şike", "şike teşebbüsü", "teşvik primi" veya "teşvik primine teşebbüs"

İyi de tüm bu sayılanlar kim ya da kimler var?

Derken Vatan Gazetesi raporu ele geçiriyor ve bakın ne diyor raporda?

VE Etik Kurulu 8 aylık yoğun mesaisini tamamlayıp ana mütalaasını VATAN’ın yazdığı gibi dün TFF Yönetim Kurulu’na teslim etti. Kurul, iddianamede yer alan F.Bahçe’nin, İstanbul BŞ, Eskişehir, Karabük ve G.Birliği ile oynadığı maçlarda şike yapıldığına dair yeterli delil olduğuna kanaat getirdi. Kurul ayrıca Trabzon’un Sivas-F.Bahçe maçı için kırmızı-beyazlılara teşvik primi verilmesi girişiminde bulunduğuna dair kuvvetli şüphelere sahip olduklarını da ana mütalaanın sonuç bölümüne yazdı.

Sonra ne var açıklamada?

-ETİK Kurulu iddianameyle birlikte ellerine ulaşan ek delil ve tapeler üzerinde yaklaşık 35 bin belge üzerinde yaptığı incelemede de özellikle Tayfur Havutçu’nun Yusuf Turanlı’yla yaptığı görüşmelerin şike görüşmeleri değil, teknik direktör-futbolcu menajeri konuşmaları olduğuna kanaat getirdi. Bunun doğrultusunda da Beşiktaş’ın herhangi bir suçla ihtam edilmesine de gerek duyulmadığına yer verildi.

-ETİK Kurul, İbrahim Akın’ın İstanbul BŞ-F.Bahçe karşılaşmasıyla ilgili yapmış olduğu itirafların ve daha sonra bir imamla olan görüşmesini soruşturmanın en net tartışma götürmez delili olarak raporuna koydu.

-ETİK Kurulu yaptığı incelemesinde şike yapıldığı iddiaları bulunan Sivasspor-F.Bahçe maçıyla ilgili olarak ise ‘Bu konuda bir bulgu ya da delile ulaşılmamıştır’ diye yazdı. Etik Kurul ayrıca bu maçla ilgili iddianamede yer alan para trafiğiyle ilgili bir tutarsızlık bulmadığını ve çanta içinde şike için getirildiği iddia edilen paranın, bilet parası olduğuna kanaat getirdiklerini de mütalaasına yazdı.

-İDDİANAMEDE adı geçen tüm kişilerle yüz yüze görüşen tutuklu sanıkların ifadelerini Metris’e giderek alan Etik Kurulu, kişilerle ilgili yaptığı değerlendirmede ise F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım’a yönelik hiçbir suçlayıcı delile ulaşamadıklarını ve Yıldırım’ın iddianamede adı geçen şike ve teşvik girişimlerinin hiçbirinde yer almadıklarına dair kanaatlerini de yazdılar. Kurul ayrıca F.Bahçe’nin mali işler sorumlusu Tamer Yelkovan’la da ilgili suçlayıcı bir delil ve bulguya rastalamadıklarını da belirtti.

Etik Kurulu’nun şok raporu sonrasında ‘acil’ koduyla Antalya’da toplanma kararı alan TFFyönetimi 58. maddeyi masaya yatırıyor.

-KAMUOYUNUN kulüplere ceza çıkmayacak beklentisinin aksine 4 maçta şike olduğu ve 1 maçta teşvik girişimi olduğu yönünde rapor yazarak tüm beklentileri boşa çıkaran kurul, TFF yönetiminin de tüm planlarını altüst etti. Etik Kurulu bu ağır mütalaası üzerine acil olarak yönetim kurulunu Antalya’da toplantıya çağrıldı. Burada Etik Kurulu’nun nihai mütalaası ve PFDK’nın çalışmalarının yanısıra 58. maddenin değiştirilmesi konusu da masaya yatırılacak.

-ŞİKE sürecinde kişilerle, kurumların ayrılması prensibiyle hareket eden federasyon, Etik Kurulu’nun bu beklenmedik raporu üzerine 58. maddeyi değiştirip, kişilerle kurumlara verilecek cezalar konusunda yeni bir yöntem belirleyeceği iddia ediliyor.

Son not: Fenerbahçe’ye Allah kolaylık versin! İşleri çok zor ve çetrefilli..

Hiç yorum yok: